Cara memasak lebih kurang sama dengan mee bandung seperti masukkan air rebusan daging.
Tapi cara menyediakan mee rebus sedikit berbeza dengan mee bandung dimana mee bandung. tauhu, sawi , tomato dan telur dimasukkan dalam kuah mee manakala untuk mee rebus tauhu digoreng, tauge dicelur sekejap, telur direbus dan dihidang sebagai hiasan bersama mee & kuahnya, cili hijau dipotong. Kalau nak lebih sedap lagi ada yang masukkan udang. Slurrp. Betul. Betul Sedap.
- Masukkan air dan campurkan rempah mee rebus, kacau biar rata.
- Masakkan atas api yang sederhana , biar ia menggelegak lama sedikit diatas dapur.
- Masukkan daging yang telah siap direbus.
- Siap sediakan mee diatas pinggang bersama dengan tauge, fishball dan sebagainya.
- Wow. dah siap sedia untuk dimakan.
- Nikmatilah bersama rakan, keluarga, amat senang untuk dihidangkan
- Semudah Ais Batu Campur.
- Yang pasti ia adalah buatan Bumiputera.
No comments:
Post a Comment