Makanan dan Minuman
Penyediaan Makanan
Alatan yang digunakan bersih dan mengasingkan peralatan untuk mengendalikan makanan masak dan makanan mentah. Makanan mesti dimasak secukupnya dan dimasak di tempat yang bersih, tinggi dan kalis air.
Penyimpanan Makanan
- Makanan masak dan makanan mentah perlu diasingkan tempat penyimpanannya.
- Simpan makanan di tempat dan suhu yang selamat.Makanan yang hendak disediakan perlu dinyahbekukan secukupnya sebelum dimasak.
- Elakkan makanan disimpan di antara suhu 10oC – 60oC.
- Makanan hendaklah disimpan pada suhu dibawah 4oC dan melebihi 60oC.
- Jangan simpan makanan yang telah dimasak 4 jam pada suhu bilik.
Simpanan Sejuk
- Asingkan penyimpanan makanan mentah dan makanan yang telah dimasak pada ruang yang berbeza. Ruang di bahagian atas adalah untuk makanan yang telah dimasak dan ruang dibahagian bawah untuk makanan yang belum dimasak.
- Makanan mentah dan makanan masak perlu disimpan di dalam bekas tertutup rapat.
- Makanan mentah yang menitis perlu diletakkan dibahagian bawah dengan bekas yang sesuai.
Simpanan Sejuk Beku
- Ikan dan daging hendaklah disimpan dalam ruang beku secepat mungkin.
- Simpanan perlu dilakukan dalam bahagian-bahagian yang kecil.
- Elakkan menyejukbeku semula makanan yang telah dinyah sejuk beku.
- Penyimpanan makanan untuk disejukbeku mestilah di dalam bekas yang tidak telap wap air untuk mengelakkan kekeringan.
- Makanan mentah hendaklah dicuci dengan sempurna sebelum di simpan.
Simpanan Kering
- Bahan kering seperti rempah, beras dan tepung perlu disimpan di tempat yang kering.
- Simpanan mestilah tinggi daripada aras lantai dan jauhkan daripada dinding dan paip.
- Jangan menyimpan makanan kering di dalam bekas bahan kimia.
- Ruang penyimpanan mestilah kering dengan pengudaraan yang baik, pengcahayaan yang cukup dan dinding yang bersih.
Penyajian Makanan
Bekas hidangan halal tidak boleh digunakan untuk makanan yang tidak halal. Makanan yang telah dimasak tidak boleh dikendali dengan tangan. Bekas makanan yang berisi makanan tidak boleh ditindih semasa dipamerkan atau dihidangkan. Makanan yang sedia dimakan dan dipamerkan perlu ditutup dengan sempurna. Buahan yang dipotong hendaklah diletakkan didalam kabinet dalam cara yang tidak menjejaskan kebersihan dan keselamatan makanan.
No comments:
Post a Comment