Saya ingin berkongsi resipi Begedil Kentang. Ada sedikit kelainan dari begedil kentang biasa.
Bahan-bahan:
- 500 gm kentang
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 1 /2 cawan bawang goreng
- 1 sudu kecil serbuk lada sulah
- 1 batang daun sup ~ di mayam halus
- 1 biji telur
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng.
Cara penyediaan:
- Buang kulit kentang, bersihkan dan hiris. Goreng sehingga masak, angkat dan toskan. Lenyek kentang semasa masih panas sehingga hancur.
- Bawang putih dan bawang merah dihiris kasar dan digoreng sehingga kekuningan. Kisar bawang sehingga hancur (guna pengisar kering).
- Satukan kentang, bawang yg telah dikisar, bawang goreng, daun sup, garam secukup rasa. Gaul rata.
- Ambil sedikit adunan, kepal-kepalkan menjadi bulat dan leperkan sedikit. Buat sehingga habis.
- Pukul telur, kemudian celupkan adunan yg telah dileperkan tadi dan goreng hingga keperangan. Angkat dan toskan minyak.
No comments:
Post a Comment