Bahan-bahan:
- Segengam/1 senduk besar ikan bilis kering - dicuci dan ditos
- 7 sudu besar pes sambal ikan bakar mak pon
- 3 ulas bawang putih - mayang
- 1 bawang besar - mayang
- 1 sudu kecil pes asam jawa (dicampur dengan sedikit air)
- 1/2 sudu kecil garam
- 4 sudu besar gula pasir
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Dalam periuk sederhana, tuang sedikit minyak. Goreng ikan bilis sampai garing. Angkat.
- Dalam kuali dan minyak tadi, tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
- Masukkan pes lada giling, tumis sehingga garing. Ingat, kena sampai garing ye, kalau tak sambal anda tidak sedap, dan cepat basi. Garing, bukan hangus!
- Apabila sambal telah garing, cepat-cepat tambah air asam jawa, gula, dan garam. Dengan kehadiran gula, warna sambal akan serta merta bertukar gelap. Jangan panik :)
- Dah sebati? Masukkan semula ikan bilis goreng tadi. Gaul sehingga mesra.
No comments:
Post a Comment