Assalamualaikum Wrt. Wbt
Hari ini nak kongsi resipi sambal tumis Muar ramai yang tidak tau cara memasak sambal tumis style muar.. Kelebihan sambal tumis ni.. tidak berbau selagi tidak letak belacan.... Jadi resipi ni mudah je untuk masak sambal tumis yang mengancam la kira nyer...
Bahan-bahan:
- Ikan Bilis
- Pes Sambal Ikan Bakar Mak Pon Muar (Ganti Bahan Blender ie Cili Kering, Bawang Besar, Bawang Merah, Bawang Putih dan Halia)
Penambah Rasa:
- Asam Keping - 1 keping
- Air Asam Jawa - secukup rasa
- Gula - secukup rasa
- Garam - secukup rasa
Cara memasak:
- Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga garing..Angkat ke dalam mangkuk.
- Masukkan pes sambal ikan bakar ke dalam minyak tadi dan tumiskan sehingga naik minyak.
- Tambahkan bahan penambah rasa.. asam keping, air asam jawa, gula dan garam... Rasa dan tambahkan apa2 yang kurang mengikut selera sendiri dan boleh juga tambahkan bawang besar yang dihiris, ke dalam sambal tumis tadi.
Note:
Kalau suka.. boleh tambahkan belacan... tp ada bau belacan. Ikan bilis juga boleh di gantikan dengan kerang, ikan tenggiri, udang, sotong atau ayam... Sangat sesuai dimakan dengan nasi lemak. Mengancam!
Terima Kasih...
No comments:
Post a Comment